Hoe hein een leven redde

Het had maar weinig gescheeld of een patiënt in een gezondheidscentrum was overleden aan een hartstilstand. Gelukkig kende een van de verpleegsters hein.

Dit artikel hebben we overgenomen uit de interne nieuwsbrief van onze opdrachtgever.



Stel je voor: je bent verpleegkundige in een gezondheidscentrum. Je houdt toezicht op een patiënt die voor een cardiologische controle komt, en dan gebeurt het ondenkbare – hij krijgt een hartstilstand, maar er is geen AED beschikbaar... Het overkwam Monique, bijna. Gelukkig had ze twee weken eerder naar haar hein geluisterd.

Monique is de echtgenote van onze hein-ambassadeur Erik. Of beter gezegd: ‘hein-fan’ Erik. Hij vertelt thuis immers maar al te graag over de hein-trainingen, de psychologie erachter en de manier waarop je daarmee met dilemma’s leert omgaan.

Geen AED in de cardiologieruimte

“Tijdens het natafelen vertelde Monique dat haar iets was opgevallen in het gezondheidscentrum waar ze net werkte: er was geen AED in de cardiologieruimte”, vertelt Erik.

“Vreemd, aangezien dat toch een apparaat is waarmee je het hart weer aan de praat krijgt. Zo’n AED bleek er uiteindelijk wel te zijn, maar dan ergens anders op de afdeling, ‘veilig’ opgeborgen in een kast. En de sleutel? Die had alleen het nachtteam...”

“Hij bleek geen hartslag meer te hebben, paniek dus!”

Monique vroeg zich af wat ze daar nou mee moest. Aan de ene kant wilde ze er iets van zeggen: veiligheid voor alles. Maar aan de andere kant werkte-ze-er-nog-maar-net. Het was bovendien al-jaren-goed-gegaan. Én er was de nodige spanning-op-de-werkvloer vanwege een verandering in de organisatie.

“Toen ik haar verhaal hoorde, kwam hein weer ter sprake”, blikt Erik terug. “Want die drie redenen om er niets van te zeggen, waren natuurlijk excuus-guzen. Daar hebben we het samen uitgebreid over gehad.”

Luisteren naar hein

Diezelfde week besloot Monique om naar haar hein te luisteren. Ze liet weten dat ze het een onveilige situatie vond en zorgde ervoor dat ook het dagteam een sleutel kreeg. Bovendien bracht ze de discussie op gang om het apparaat beschikbaar te maken op een plek die veel toegankelijker was. En zelfs over AED-cursussen werd al gesproken.

"Ik ben blij dat ik haar over hein en guus heb verteld"

“Nog geen twee weken later kwam Monique behoorlijk hyper thuis van haar werk”, pakt Erik de draad van het verhaal weer op. Wat bleek?

"Een man van rond de zestig was tijdens een cardiologische test van de hometrainer gevallen; hij bleek geen hartslag meer te hebben. Paniek natuurlijk! Maar gelukkig was de AED op dat moment al goed toegankelijk en werd met dat apparaat zijn hart weer aan de praat gebracht. Hij overleefde het gelukkig!”

Naar hein geluisterd

Was de man overleden als Monique twee weken daarvoor niet naar haar hein had geluisterd en geen actie had ondernomen? “Dat kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen”, aldus Erik.

“Vast staat dat ze achteraf héél blij is dat ze dat wel heeft gedaan. Én dat ze er ook naar heeft gehandeld. Ik op mijn beurt ben blij dat ik haar over hein en guus heb verteld. Ondanks alle psychologie erachter is het een heel eenvoudig toe te passen concept. Maar o zo doeltreffend!”

Over Monique en Erik 


Om privacyredenen hebben we pseudoniemen gebruikt voor 'Monique' en 'Erik'. Maar hun verhaal is volledig waarheidsgetrouw; het werd gepubliceerd in de interne nieuwsbrief van onze opdrachtgever.

Twee weken na het incident trouwde de patiënt overigens zoals gepland. En ‘Monique’ ontving een gloednieuwe AED van de fabrikant als blijk van waardering voor haar acties en het leven dat dankzij haar werd gered.

Foto's: Robert vt Hoenderdaal, BiZhaMox, Thomas B. Lee

Andere blogs
Ook op school helpt hein met kiezen

Op het Titus Brandsmalyceum in Oss helpt hein de leerlingen met kiezen. “Ik heb naar hein geluisterd. En een medaille gewonnen!”

Lees verder
Zo creëer je een gezond ’Command Climate’

“Tegenspraak is keihard nodig." Aldus generaal-majoor b.d. Gerard Koot over (écht) leiderschap. Een interview over een open aanspreekcultuur als voorwaarde voor een gezond ’Command Climate’.

Lees verder
“We scoren nu wel heel hoog in de audit”

Geen opgeheven vingertje, maar communicatie en humor: bij de bouw van Nieuw Hoog Catharijne bouwde hein mee. Mét resultaat!

Lees verder
Naar alle verhalen
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten?